HTML

Darwin Nap Szatmárnémeti

Friss topikok

Linkblog

Darwin Nap Szatmárnémetiben 2009

2009.02.12. 20:38 D Nap Szatmárnémeti

Charles Darwin születésének 200-ik és főművének, „A fajok eredete" megjelenésének 150-ik évfordulóját ünnepeljük 2009-ben. A nemzetközi emlékévhez a Szatmári Megyei Múzeum is csatlakozik kiállításai és programjai révén, melyeket az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karának közreműködésével szervez.

 

Darwin Nap Szatmárnémetiben

2009 február 12

A Szatmár Megyei Múzeum előterében (V. Lucaciu sugárút 21 sz.) 12. és 28. között tekinthető meg egy kiállítás Darwin életéről, munkásságáról és az evolúcióról.

 

Február 12-én, Darwin 200. Születésnapján a Múzeum dísztermében:

- 12 órától Dr. Rózsa Lajos, az MTA Állatökológiai Kutatócsoportjának főmunkatársa tart előadást Kórokozók, betegség és a darwini orvoslás címmel.

- 13 órától Dr. Rákosy László, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora tart előadást: Tudományos gondolkodás és az evolúció címmel (román nyelven)

 

Az érdeklődőknek a nap folyamán több ismeretterjesztő filmet is vetítenek. Előzetes egyeztetés alapján (szervezett csoportoknak) ezek később is megtekinthetők a hónap folyamán (elérhetőség: darwinday_sm@gmail.com)

 

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK A RACIONÁLIS GONDOLKODÁS, A TUDOMÁNY ÉS HUMANIZMUS ÜNNEPÉN!

"Egészen ritka, hogy egy természettudós olyan befolyást gyakoroljon saját korára és az őt követő idők világképére, mint Charles Darwin. Nem forgott magas körökben, nem volt jó szónok, se ravasz politikus. Mégis, amit örökül hagyott, talán jobban átformálta az emberiség gondolkodását, mint mozgalmas századának megannyi hatalmassága együttesen."

Ifj. pálfy Gyula

 

Az evolúció huszadik századi tudományban betöltött szerepét jól jellemzi Theodosius Dobzhansky mondata: “a biológiában minden csak az evolúció fényében nyer értelmet”. Az evolúciós gondolat a biológián kívül számos más, tudományterületen is egyre termékenyebbnek és sikeresebbnek bizonyul.

Kevés modern mű van, amely olyan széles körben ismert lenne, mint A fajok eredete. Az ismertség azonban (szomorú tény) főleg a címre korlátozódik. Pedig Darwin e műve a mai olvasó számára is érdemes olvasmány, szakembernek és laikusnak egyaránt.

 

Kampis György

 

E-Consult Egyesület Szatmárnémeti Asociaţia E-Consult Satu Mare

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dnap.blog.hu/api/trackback/id/tr492621521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása