HTML

Darwin Nap Szatmárnémeti

Friss topikok

Linkblog

Darwin Nap Szatmárnémetiben III - 2011

2011.01.20. 13:58 D Nap Szatmárnémeti


Egy nap a tudásért és gondolkodásért

 

 

Február 12., Charles Darwin születésnapja  a tudományos gondolkodás ünnepe és ebből az alkalomból világszerte szerveznek a tudományt népszerűsítő, annak fontosságát hirdető rendezvényeket. Másfél évszázad telt el Darwin művének publikálása óta és miközben kutatások ezrei igazolták és alapultak az evolúció elméletére és rendkívüli eredmények sorát köszönhetjük neki, a közéletben nap mint nap találkozhatunk a darwini gondolatot megkérdőjelező írásokkal. Bár mindennapi életünket alapvetően meghatározzák a tudomány eredményei, a tudományos kutatók gyakran ördögi összeesküvőkként jelennek meg a médiában akik, valami megmagyarázhatatlan okból, valótlanságokat akarnak elhitetni a társadalommal hogy gonosz céljaikat elérjék. Ugyanakkor  éppen a tudomány tekintélyét kihasználva hirdetik kétes üzleti vállalkozásaikat azok a sarlatánok akik visszaélnek az emberek tudatlanságával. Nem könnyű feladat átlátni az emberiség által az elmúlt évszázadok alatt felhalmozott tudást, vagy csak feldolgozni a naponta ránk-zúduló információmennyiséget, de a kritikus gondolkodás segíthet eligazodni. Rendezvényünkkel ebben kívánunk segítséget nyújtani.

 

 

A Szatmár Megyei Múzeumban 2009 óta tartjuk meg a Darwin Napot, ennek keretében különböző tudományterületek szakemberei tartanak tudomány-népszerűsítő előadásokat.

Idei előadóink:

 

·         Dr. Rózsa LajosMagyar Tudományos Akadémia –Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoport (Budapest)

·          Dr. Markó Bálint – Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia Kar, Taxonómiai és Ökológiai Tanszék (Kolozsvár)

    Dr. Sándor Klára – Szegedi Tudományegyetem,  BTK Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszék

·          Vizauer T Csaba a Torockói-hegység Natura 2000 Természetvédelmi Terület biológusa

·          Vágási Csongor – Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia Kar, Taxonómiai és Ökológiai Tanszék (Kolozsvár)

·          Alexandru Stermin – Román Madártani Társaság, Kolozsvár

 

Szervezők: Szatmár Megyei Múzeum, E-Consult Egyesület, Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti

 

Michael Specter: a tudomány tagadásának veszélye

 

Darwin Nap - Egy elmélet evolúciója - avagy az evolúció elmélete

http://picasaweb.google.com/darwinday.sm

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dnap.blog.hu/api/trackback/id/tr952600137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása